Odds förklarat

Sweden Russia World Championship

Nybörjare på odds

När man är nybörjare på det här med att spela på odds kan det självklart verka lite krångligt till att börja med. Så hur fungerar det här med odds egentligen? Vad betyder de olika oddsen som visas på spelsajterna? Enkelt förklarat så kan man säga att inom vadslagning så beskriver oddset proportionen mellan vinst och insats. Oddsen bestäms av spelarna eller ett spelbolag baserat bland annat på befintliga insatser, tidigare resultat eller matematisk statistik. Spelsajterna sätter lite olika odds så det kan vara en fördel med konto hos olika spelsajter för att kunna välja bäst odds när man ska spela. Se olika bettingsajter hos bettingsidor24.se.

Oddsen sätts normalt av en bookmaker eller annat spelbolag. Spelbolagen har anställda som räknar på odds dagarna i ända. Dom är förstås specialister som har en lång erfarenhet, mycket kunskap och ett gediget intresse av sporten dom sätter odds på. Förmodligen är det tur för oss att inte alla spelare själva måste räkna ut oddsen som vi sedan ska spela på. Det är ett heltidsjobb att beräkna oddsen så vi är rätt tacksamma för att spelbolagen gör det arbetet åt oss.

Något du ganska snabbt kommer att märka är att det kan vara olika odds på samma match när du jämför oddsen hos olika spelbolag. Det beror på att de olika spelbolagens oddssättare samlar kunskap på olika sätt och spelbolagen har ofta också en del egna parametrar de går efter. När oddsen sätts så är det även en hel del olika saker som bestämmer vilka odds det ska bli på en match, oddssättarna bedömer allt ifrån hur laguppställningen ser ut till vilken typ av underlag det är på planen m.m.  Sen det är självklart en hel del statistik inblandat vid oddssättningen också.

Något som är viktigt att notera  är följande: Är det låga odds så är sannolikheten stor för att det resultatet ska inträffa men spelaren kommer då inte att göra en så stor vinst. Ett högre odds ger däremot en större vinst men är också mer osannolikt, men när det väl inträffar så ger det betydligt mer pengar tillbaks till spelaren.

Att sätta oddsen

Odds ges som antingen fasta odds, flytande odds eller liveodds. Fasta odds innebär att spelbolaget i förväg gjort en bedömning om hur sannolika de olika utfallen är och sätts långt i förväg och som sedan inte ändras om inte något stort och oväntat händer.

Flytande odds innebär att oddsen ändras beroende på hur många som spelar på ett visst alternativ. Oddsen kan vara satta långt i förväg men kan sen förändras beroende på hur många som satsar på de olika alternativen och mycket annat som kan inträffa.

När det kommer till liveodds är det förstås ännu mer speciellt, de oddsen kan ju förändras under själva matchens gång beroende på vad som händer i den, när ett lag gör mål osv. Men något som alla typer av odds har gemensamt och som självklart är en stor trygghet för dig som spelare är detta; oavsett hur oddsen förändras i efterhand så får du alltid de odds som gällde när du lade din satsning.

Att läsa oddsen

Även att tyda oddsen på olika spelsajter kan kanske kännas lite krångligt om man är nybörjare på det här med odds. Oddsen kan nämligen anges på flera olika sätt. De två vanligaste sätten man använder i Sverige är odds i decimalform och det man normalt kallar för Engelska odds. I decimalform ser det ut som så att är det 1,50 på en satsning och jag lägger hundra kronor i insats så vinner jag 1,50 gånger hundra kronor om jag har satsat på det alternativet. Att läsa de engelska oddsen är lite svårare för nybörjare men när man väl lärt sig det så är det ganska enkelt att förstå. När det gäller Engelska odds så ställs oddsen upp som bråktal, alltså som matten i skolan. Säg att du till exempel satsar hundra kronor på ett odds som skrivs 4/1. Då vinner du helt enkelt fyra gånger insatsen, det vill säga fyra hundra kronor.

Om du spelar online kan du hos de flesta spelbolag själv bestämma hur oddsen ska visas när just du spelar, det gör du genom en enkel inställning på den sajten. Att man själv kan ställa in hur oddsen ska visas gör det naturligtvis lite enklare om man inte känner sig riktigt bekväm och helt införstådd med de olika sätten som oddsen kan visas på.

Då oddsen på en match ofta kan skilja sig från spelbolag till spelbolag kan det alltid vara bra att ha konton hos flera olika spelbolag, detta för att du alltid ska kunna ta del av det högsta oddset när du spelar. Som du säkert förstår är det är naturligtvis alltid viktigt att jämföra de bästa spelbolagens odds på matcherna du tänker spela på, så att du vet att du vinner mesta möjliga pengar på varje spel du lagt .

hockey-player